[dt_sc_one_fourth first]Kinderyoga YouniQidz Zwolle[dt_sc_hr_invisible_very_small /]

Text on the button

[/dt_sc_one_fourth][dt_sc_three_fourth ][dt_sc_tabs_horizontal]

Kinderyoga is een speelse hatha yoga vorm die afgestemd is op het ontwikkelingsniveau van het kind. Een Kinderyoga les bestaat uit een combinatie van spel, yoga en ontspanning, waarbij dynamisch bewegen en rustmomenten afgewisseld worden.

Het belangrijkste in de kinderyoga is dat de kinderen zich veilig voelen, plezier hebben, waarbij ze ervaren dat iedereen goed is zoals die is met ieder zijn eigen kwaliteiten.

Kinderyoga is voor een kind een soort ontdekkingsreis, waarbij het antwoord krijgt op vragen, zoals: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Wat vind ik fijn en wat niet? Wat kan ik met mijn lichaam allemaal doen? Waar ligt mijn kracht? Hoe verdeel ik mijn energie? Waar liggen mijn grenzen en die van een ander? Hoe respecteer ik mezelf en de ander?

 

Kinderyoga is niet te vergelijken met yoga voor volwassenen. Kinderyoga bestaat uit een combinatie van spel, yoga en ontspanning, waarbij dynamisch bewegen en rustmomenten afgewisseld worden.

Vaste onderdelen in de lessen zijn: yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, zintuigoefeningen, kindermassage, creatieve- of spelactiviteiten, visualisatie en ontspanningstechnieken.

Naast individuele oefeningen is samenwerken een belangrijk onderdeel van kinderyoga. Hierdoor leren kinderen zich geaccepteerd te voelen en leren ze plezier ervaren in het samenspelen met andere kinderen, zonder competitie.

Er wordt gewerkt vanuit de belevingswereld en de mogelijkheden van ieder kind. Iedere les wordt aangeboden in de vorm van een thema. Voor elke leeftijdsgroep houdt dat weer een andere benadering in.

Bij jonge kinderen zijn dit meer concrete thema’s zoals: Indianen, circus, regenboog of ze maken kennis met vlinders, vogels en krachtdieren. De kinderen leren sissen als een slang, brullen als een leeuw, stevig staan als een boom, zich terug trekken als een muisje, maar ervaren bijvoorbeeld ook hoe fijn het is om alle niet leuke gedachten in een kampvuurtje te mogen weggooien.

Bij oudere kinderen zijn de thema’s abstracter, zoals: vertrouwen, grenzen, respect, in je kracht staan, samenwerken, e.d.

 

De maatschappij vraagt en verwacht al op jonge leeftijd veel van kinderen. Ze krijgen veel prikkels en indrukken te verwerken van buitenaf en worden voortdurend gestimuleerd om te presteren. De nadruk ligt in onze maatschappij vooral op het hoofd; goed leren op school, huiswerk maken, verantwoordelijkheden, nadenken over de vele keuze mogelijkheden en over wat je later wilt gaan doen. TV en PC zijn interessante tools, maar zorgen ook voor veel prikkels. Het neemt veel tijd in beslag en tenzij kinderen veel sporten naast school is er weinig lichaamsbeweging. De sociaal – emotionele ontwikkeling raakt hierdoor snel ondergesneeuwd, waardoor een kind uit balans kan raken. Dit is jammer want een kind wat in balans is en goed in zijn vel zit voelt zich gelukkig en ontspannen, waardoor het beter kan leren op school, gemakkelijker vrienden maakt, beter om kan gaan met conflicten, spannende of nare gebeurtenissen. Het brengt harmonie en rust in het gezin en op school.

Het is daarom belangrijk dat kinderen al jong leren hoe ze rustig en ontspannen kunnen worden, dat ze contact hebben met hun lichaam en niet alleen in hun hoofd zitten. Kinderyoga geeft kinderen deze kans en leert hen zich bewust te worden van zichzelf, om te gaan met prikkels, de dagelijkse drukte even los te laten, plezier te beleven en te ontspannen.

Kinderyoga heeft daarnaast de volgende positieve effecten: het versterkt de motorische ontwikkeling, het lichaamsbewustzijn, de creativiteit, het zelfvertrouwen en de concentratie. Tevens helpt het kinderen positief te denken, spanningen los te laten, grenzen en gevoelens te ervaren, herkennen en aan te geven. Verder leren kinderen samen te werken met andere kinderen, vertrouwen en respect te hebben in/ voor anderen en adequater te reageren op moeilijke situaties.

Kinderyoga heeft ook een gunstig effect op het zenuwstelsel (wordt gestimuleerd), bloedsomloop en organen. Bovendien verbetert de coördinatie tussen de linker- en rechter hersenhelft.

 

Kinderyoga biedt kinderen balans, rust en een basis voor een zelfbewust en een zelfverzekerd leven. Hier heeft ieder kind behoefte aan. Wanneer kinderen op jonge leeftijd al positieve ervaringen opdoen met kinderyoga, dan kunnen ze daar de rest van hun leven plezier van hebben. Yoga is dan ook geschikt voor alle kinderen.

Een kind hoeft dus zeker geen moeilijkheden te ervaren om met yoga bezig te zijn. Wel kan yoga extra ondersteuning bieden aan kinderen die in hun functioneren belemmerd worden door lichamelijke, emotionele, cognitieve of sociale problemen.

Yoga is geschikt voor alle kinderen die:

 • willen bewegen
 • in hun kracht willen komen staan
 • rust en ontspanning willen ervaren
 • hun lichaam soepeler willen bewegen
 • meer vertrouwen willen krijgen in (de mogelijkheden van) hun lichaam
 • hun zelfvertrouwen willen vergroten
 • anders willen leren omgaan met alle prikkels om hen heen
 • het alsmaar druk hebben
 • zich wat minder zorgen willen maken en positief willen leren denken
 • zich beter willen leren concentreren
 • Zichzelf beter willen leren begrijpen
 • faalangst willen laten verminderen
 • manieren zoeken om met hun gevoeligheid, beperkingen, stoornissen, leerproblemen, (chronische) ziekten of (onbegrepen) pijnklachten om te gaan
 • anders willen leren omgaan met hun emoties, stemmingen, impulsen en conflicten
 • beter willen kunnen slapen
 • minder last willen hebben van buikpijn, hoofdpijn
 • lekkerder in hun vel willen komen te zitten
 • het prettig vinden om te kunnen ontspannen
 • of gewoon heel veel zin hebben om plezier te maken!

[/dt_sc_tabs_horizontal][/dt_sc_three_fourth]

Enroll Your Words