De Wobbel is een balansbord dat op een speelse wijze het lichaamsbewustzijn vergroot en creativiteit, balans, beweging en kracht stimuleert.

De Wobbel is vervaardigd van natuurlijk materiaal en gemaakt van duurzaam geperst Europees beukenhout. De Wobbel is CE gekeurd tot 200 kilo, dus zowel jong als oud kan er plezier op beleven!

Wobbelyoga is nieuw, het is begin 2017 ontwikkeld en de eerste lessen zijn in april in Amsterdam gegeven.

Wobbelyoga combineert kinderyoga met alle uitdagende mogelijkheden van de Wobbel. De Wobbel maakt de yogalessen vernieuwend, waarbij op een leuke en uitdagende manier wordt gewerkt aan kracht, balans en zelfvertrouwen. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af. Aan het einde van een Wobbelyogales stappen kinderen trots, ontspannen en met een grote glimlach van de Wobbel af.

In de therapieën maak ik al langer gebruik van de Wobbel. De wobbel wakkert de creativiteit, het spelen en bewegen bij kinderen aan en heeft inmiddels al veel verschillende functies gehad, zoals: wobbelen, balanceren, heerlijk met een dekentje en kussentje ontspannen, als glijbaan, knikkerbaan, om onderdoor te kruipen, als veilige plek, om torens mee te bouwen, als autogarage, enz.

De aantrekkingskracht op kinderen, de positieve effecten en de vele mogelijkheden maakten mij persoonlijk erg enthousiast om de Wobbel ook te integreren in de kinderyoga lessen.

Positieve effecten van wobbelyoga zijn onder meer:

  • Plezier en het opbouwen van zelfvertrouwen.
  • De ritmische bewegingen brengen rust in hoofd en lijf. Het limbisch systeem wordt zo tot rust gebracht en ontwikkeld. Kinderen gaan er beter van in hun vel zitten en er ontstaat meer ruimte om te leren, problemen op te lossen, te concentreren, e.d.
  • Versterken van de grove motoriek en coördinatie
  • Spiergroepen worden versterkt, gestrekt en het uithoudingsvermogen neemt toe.
  • Stimuleert de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft en dit bevordert de concentratie, begrijpen, schoolse vaardigheden (rekenen, lezen, schrijven), coördinatie en ruimtelijk bewustzijn.
  • De Wobbel doet een beroep op het vestibulaire (evenwicht) – en proprioceptieve (positiezin) systeem. Ze informeren over vertraging, versnelling en snelheid, bewegen en bewogen worden, de positie van het lichaam, de druk en trek in de spieren en gewrichten. Deze informatie zorgt voor lichaamsbesef, bevordert de opbouw van stabiliteit en versterkt de sensorische integratie.

Er worden ouder-kind workshops Wobbelyoga georganiseerd voor kinderen van 2,5 t/m 10 jaar op zondagmiddag.